Звіт про проведену роботу щодо запобігання та виявлення корупції в Головному управлінні статистики у Чернівецькій області за 2021 рік

 

На виконання Закону України «Про запобігання корупції», нормативно - правових актів з питань запобігання і протидії корупції, Плану заходів запобігання та виявлення корупції на 2021 рік, в Головному управлінні статистики у Чернівецькій області (далі – ГУС у Чернівецькій області) протягом 2021 року здійснювалися антикорупційні заходи з питань запобігання, виявлення, протидії проявам корупції та послаблення негативного впливу корупційних ризиків в діяльності установи.

У 2021 році здійснено ідентифікацію корупційних ризиків в Головному управлінні статистики, внесено пропозиції до Плану заходів з усунення ризиків та зменшення їх впливу на діяльність Головного управління статистики та до Плану реалізації заходів внутрішнього контролю та моніторингу впровадження їх результатів в Головному управлінні статистики.

Пріоритетним напрямком роботи у подоланні корупції залишається превентивний (попереджуючий) підхід. Відтак методична, консультаційна та роз’яснювальна робота займає основне місце в роботі головного спеціаліста з питань запобігання та виявлення корупції, та має на меті забезпечення належного рівня знань працівниками ГУС у Чернівецькій області положень антикорупційного законодавства.

Протягом 2021 року постійно проводилась методично-роз’яснювальна робота серед державних службовців структурних підрозділів ГУС у Чернівецькій області з напрямку вимог антикорупційного законодавства, зокрема, значну увагу було приділено «Роз’ясненням щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) стосовно заходів фінансового контролю, спеціальним обмеженням щодо осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, методичним рекомендаціям з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняних до них осіб, методології оцінювання корупційних ризиків у діяльності органів державної влади.

Постійно, через внутрішню електронну комунікативно-інформаційну систему проводилось ознайомлення всіх державних службовців з роз’ясненнями щодо правил заповнення електронних декларацій, повідомлень про суттєві зміни в майновому стані, а також застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції». Протягом 2021 року проводились підготовчі заходи з працівниками ГУС у Чернівецькій області щодо забезпечення своєчасності подання декларацій особами уповноваженими на виконання функцій держави. З метою недопущення порушення термінів подання декларацій, усіх суб’єктів декларування було проінформовано про необхідність подачі декларацій за 2020 рік. Зокрема, 5 звільненим особам, та 6 особам які перебувають у відпустці по догляду за дитиною, були надіслані листи-нагадування та надані у телефонному режимі роз’яснення щодо необхідності подання відповідних типів декларацій, 85 працівників ГУС у Чернівецькій області ознайомлені під особистий підпис з необхідністю своєчасного подання декларацій та змінами, пов’язаними із застосуванням оновленого антикорупційного законодавства. Всім суб’єктам декларування ГУС у Чернівецькій області, які зверталися надано допомогу при заповненні декларації особи уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2020 рік. Як результат, забезпечено 100% подання електронних декларацій 96 суб’єктами декларування – державними службовцями та посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави. На виконання вимог статті 49 Закону та Порядку перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», перевірено факт подання 96 суб’єктами декларування, а саме: 91 декларації суб’єктів декларування, які є працівниками ГУС у Чернівецькій області та 5 декларацій звільнених працівників установи у 2020 році. Фактів неподання чи несвоєчасного подання декларацій не виявлено. Інформацію щодо подання державними службовцями декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2020 рік надано сектору запобігання та виявлення корупції Держстату.

На виконання плану заходів ГУС у Чернівецькій області щодо запобігання і протидії корупції на 2021 рік, проведено 15 нарад - семінарів з питань застосування антикорупційного законодавства, надано 37 індивідуальних консультацій щодо дотримання норм антикорупційного законодавства.

В рамках навчання за професійною програмою, 10 державних службовців ГУС у Чернівецькій області пройшли курс постійно діючого семінару з питань запобігання та протидії проявам корупції. Крім того, 28 держслужбовців ГУС у Чернівецькій області, відповідно до складених індивідуальних програм професійного розвитку на 2021 рік та за власною ініціативою, підвищували свій рівень професійної компетенції шляхом самоосвіти (онлайн-навчання на освітніх е-платформах, зокрема Prometheus та EdEra) з питань запобігання корупції. Так, 21 держслужбовець пройшов онлайн-навчання на тему «Просто про е-декларування», 7 держслужбовців на тему «Боротьба з корупцією» та 1 держслужбовець на тему «Впливай-викривай».

З метою перевірки рівня знань антикорупційного законодавства працівниками ГУС у Чернівецькій області, головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції проводилось електронне тестування державних службовців всіх структурних підрозділів. У липні поточного року тестування пройшли 50 державних службовців, середній відсоток правильних відповідей в загальному склав – 96,0%. У серпні тестування пройшли 36 державних службовців, середній відсоток правильних відповідей в загальному склав – 98,9%.

Для інформування громадськості про вжиті заходи щодо запобігання і протидії корупції на офіційному веб-сайті ГУС у Чернівецькій області в січні 2021р. розміщено звіт про проведену роботу з питань запобігання та виявлення корупції за 2020 рік. Крім того, у розділі сайту «Запобігання проявам корупції» створено підрозділ «Повідомити про корупцію», на якому розміщена інформація про посадових осіб, яких можна повідомити про вчинення корупційних правопорушень, де вказано номер телефону головного спеціаліста з питань запобігання та виявлення корупції та адреса його електронної пошти. Також розміщено інформацію про постійно діючу пряму телефонну лінію для отримання від громадян, підприємств, установ та організацій інформації про корупційні правопорушення, вчинені посадовими особами ГУС у Чернівецькій області. Для самостійного ознайомлення з нормативно-правовою базою розміщені нормативно-правові акти, методичні матеріали та роз’яснення окремих положень нормативно-правових актів з питань запобігання та виявлення корупції.

Впродовж звітного періоду проводилася робота щодо ознайомлення державних службовців ГУС у Чернівецькій області з рекомендаціями НАЗК, а саме: «Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю (подання декларацій та повідомлень про суттєві зміни в майновому стані)»; «Щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, дотримання обмежень щодо запобігання корупції». Особливу увагу було приділено змінам, які відбулися у грудні 2021 року, а саме: «Форма декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування»; «Порядок заповнення та подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування»; «Порядок інформування НАЗК про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування»; «Порядок інформування НАЗК про відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента». З метою посилення відповідальності кожного суб’єкта декларування за ознайомлення з роз'ясненнями та рекомендаціями, всі вони проводилися під підпис в картці ознайомлення.

Також здійснювалася юридична (антикорупційна) експертиза всіх проектів організаційно-розпорядчих документів ГУС у Чернівецькій області, з метою виявлення причин, що призводять чи можуть призвести до вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень.

Під час проведення експертизи проектів нормативно – правових актів ГУС у Чернівецькій області, чинників, які б сприяли чи могли б сприяти вчиненню корупційних правопорушень не виявлено, службових розслідувань (перевірок) з метою виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню корупційних порушень або не виконанню вимог антикорупційного законодавства не проводилось.

Протягом 2021 року повідомлень про корупційні правопорушення на електронну пошту та пряму телефонну лінію не надходило. Не отримано звернень підприємств, установ та організацій, фізичних осіб підприємців, органів місцевого самоврядування і громадян щодо фактів корупції.

За звітний період корупційні діяння та інші правопорушення, пов’язані з корупцією, працівниками ГУС у Чернівецькій області не допускалися, до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень ніхто не притягувався.

В загальному, проведення організаційно-управлінських заходів щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства в ГУС у Чернівецькій області дозволило забезпечити дотримання законодавчих вимог державними службовцями.

 

 

 

Головний спеціаліст з питань

запобігання та виявлення корупції   

Людмила КОЛОМІНСЬКА