Прес-випуск

8 ”

листопада

2007 р.

 

 

 

 

 

 

Викиди шкідливих речовин в атмосферу

від стаціонарних джерел забруднення

 

Еліксиром життя називають повітря, яким ми дихаємо. Це – один з найважливіших і найнеобхідніших компонентів навколишнього середовища, адже чистота атмосферного повітря має велике значення для здоров’я та життя людини.

За 9 місяців 2007р. стаціонарними джерелами в атмосферу викинуто 3 тис.т забруднюючих речовин, що на 5,7% більше, ніж за відповідний період минулого року. Викиди в атмосферу здійснювали 142 підприємства області, 40,2% з яких розташовані в м.Чернівці. Найбільшими забруднювачами повітря були підприємства переробної промисловості, від яких надійшло в атмосферне повітря майже половина від загального обсягу викидів.

У структурі викинутих шкідливих речовин переважали речовини у вигляді твердих суспендованих частинок, частка яких у загальному обсязі становила 31%, неметанові леткі органічні сполуки – 21,9%, діоксид та інші сполуки сірки – 20,2% та оксид вуглецю – 15,1%.

Щільність викидів забруднення у розрахунку на 1 км2 території області становила 0,4 т забруднюючих речовин. Значно вищий цей показник у містах Чернівці та Новодністровськвідповідно 5,8 та 1,0 т на 1 км2. Серед районів найвищою щільність забруднення була у Заставнівському та Герцаївському (по 0,5 т на 1 км2).

У розрахунку на одну особу населення області приходилось по 3,3 кг шкідливих викидів. Майже вдвічі був більшим цей показник у Заставнівському та Герцаївському районах – 6,5 та 6,2 кг відповідно.

 

 

Начальник Головного управління                                                               А.В. Ротар

 

 

© Довідки за телефоном: 58-17-74, 58-17-76

Головне управління статистики у Чернівецькій області, 2007