Прес-випуск

 

1

листопада

2007р.

 

 

 

 

 

 

Зовнішньоекономічні звязки

Чернівецької області з країнами ЄС

 

У поточно

му році Буковина підтримувала зовнішньоекономічні стосунки у сфері торгівлі послугами майже зі всіма країнами ЄС. Загальний обсяг зовнішньої торгівлі послугами з країнами цієї групи за 9 місяців п.р. становив майже 1,9 млн.дол.США і у 1,7 раза перевищував аналогічний показник відповідного періоду минулого року. У його структурі переважаючим був обсяг експорту послуг, який становив 1,3 млн.дол. або майже 70%. Обсяг імпорту послуг становив 0,6 млн.дол. або 30%. Таке співвідношення експорту та імпорту забезпечило формування позитивного балансу у сфері торгівлі послугами з країнами ЄС у сумі 0,7 млн.дол.США. Позитивний баланс склався зі всіма країнами ЄС, крім Фінляндії.

За 9 місяців п.р. обсяг експорту послуг до країн ЄС проти відповідного періоду минулого року збільшився у 2,3 раза і займав 60% загальнообласного експорту послуг. Найбільшу питому вагу в обсязі експорту до країн цієї групи займали послуги з організації подорожувань, транспортні та комп’ютерні послуги, яких було експортовано відповідно на 823, 334 та 113 тис.дол.США. Основними ринками збуту серед країн ЄС були Італія, Нідерланди та Німеччина.

Обсяг імпорту послуг з країн ЄС збільшився на 7,8% і становив 20% загальнообласного імпорту. Підприємствами області найбільше послуг отримано з операційного лізингу – майже на 498 тис.дол.США або 88% від загального обсягу імпорту з країн ЄС.

Потреби області в імпорті послуг задовольнялися, в основному, за рахунок отримання їх з Фінляндії, Чеської Республіки, Франції та Литви.

 

Начальник  Головного управління                                                       А.В.Ротар

 

Вик. Д.І.Поліщук, тел. 58-15-80

Електронна пошта: oblstat@cv.ukrtel.net

Веб-сайт: www. oblstat.cv.ukrtel.net

 

Будь-які зміни у прес-випуску повинні бути погоджені з Головним управлінням статистики у Чернівецькій області.

© Головне управління статистики у Чернівецькій області, 2007