Прес-випуск

12

червня

2009 р.

 

 

10-02-31/342

 

 

Молодь на ринку праці області

 

Кількість працюючої молоді у віці до 35 років в сферах економічної діяльності на кінець 2008р. становила 49,9 тис. осіб або майже третину облікової кількості штатних працівників. Більш привабливими для молоді були такі сфери діяльності, як фінансова, торгівля, ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку та державне управління.

В органах виконавчої влади та місцевого самоврядування працює 3,3 тис. молодих осіб віком до 35 років (46,4% загальної кількості працівників), з яких 0,5 тис. осіб займали посади керівників та 2,8 тис. осіб – спеціалістів.

Питанням отримання першого місця роботи молодими спеціалістами після закінчення закладів освіти залишається проблемним.

Випускники заочної форми навчання здебільшого мають місце роботи. Проте, гарантією зайнятості випускників денних відділень вузів є отримання направлень на роботу, які визначаються державним замовленням. У 2008р. вищими навчальними закладами області було випущено 8,5 тис. спеціалістів, але лише 36,5% загальної їх кількості отримали направлення на роботу.

Найбільш престижними для молоді є такі професії, як менеджер, юрист, фінансист. Але, не всі бажаючі отримати такі місця в змозі їх зайняти, по-перше, через незначний попит на них на ринку праці; по-друге, через високі вимоги до претендентів на зайняття таких робочих місць з боку роботодавців. Опиняючись на ринку праці без роботи, молоді люди звертаються за допомогою у працевлаштуванні до державної служби зайнятості.

Так, протягом 2008 року на обліку державної служби зайнятості загалом перебувало майже 21,2 тис. молодих осіб у віці до 35 років, з яких було працевлаштовано впродовж року тільки 42,1%. Більша частина молоді була працевлаштована на підприємства промисловості (27,2% загальної кількості працевлаштованих), 22,4% – торгівлі; ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку, ще 15% знайшли своє робоче місце у сільському господарстві, мисливстві, лісовому господарстві.

На 1 червня п.р. на обліку в державній службі зайнятості загалом перебувало 5215 молодих осіб, які бажають працювати, тобто знайти своє призначення в житті.

 

 

 

 

Заступник начальника Головного управління                                        Г.І.Петрова

 

 

 

 

Вик. Джаман Н.М., тел. 58-14-88,

Електронна пошта: oblstat@cv.ukrtel.net

Веб-сайт : www.oblstat.cv.ukrtel.net