Затверджено

 

Наказ Головного управління статистики у Чернівецькій області

12.04.2017 51

 

ПОЛОЖЕННЯ

про колегію Головного управління статистики у Чернівецькій області

 

1. Це Положення визначає загальні засади створення і діяльності колегії Головного управління статистики у Чернівецькій області (далі – Головне управління статистики).

 

2. Колегія Головного управління статистики (далі – колегія) є постійним консультативно-дорадчим органом, утвореним для погодженого вирішення питань, що належать до компетенції Головного управління статистики, для колективного і вільного обговорення найважливіших напрямів діяльності та вироблення рекомендацій з питань формування й реалізації державної політики в сфері статистики.

 

3. У своїй роботі колегія керується Конституцією та законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, іншими актами законодавства України, а також дорученнями Президента України, Голови Держстату України, начальника Головного управління статистики та цим Положенням.

 

Функції колегії

 

4. Колегія:

 

1) обговорює та приймає рішення щодо перспектив і найважливіших напрямів діяльності Головного управління статистики;

 

2) розглядає та вносить пропозиції щодо:

- формування та реалізації державної політики в галузі статистики;

- удосконалення законодавства;

- забезпечення співпраці з місцевими органами державної влади й органами місцевого самоврядування, іншими юридичними особами під час виконання покладених на Головне управління статистики завдань;

 

3) обговорює довгострокові програми розвитку державної статистики, інші програми, плани та вносить пропозиції щодо шляхів їх реалізації;

4) розглядає питання щодо стану дотримання фінансової, бюджетної дисципліни, збереження та використання державного майна, здійснення внутрішнього фінансового контролю й усунення виявлених недоліків;

 

5) розробляє пропозиції щодо вдосконалення діяльності Головного управління статистики, структурних підрозділів Головного управління статистики та відділів статистики у районах (далі відокремлені  підрозділи);

 

6) розглядає результати роботи Головного управління статистики, структурних та відокремлених підрозділів;

 

7) аналізує стан дотримання в органах державної статистики області законодавства з питань державної служби, організаційно-кадрової роботи та виконавчої дисципліни;

 

8) розглядає інші питання, пов'язані з реалізацією завдання, покладеного на Головне управління статистики.

 

Склад колегії

 

5. До складу колегії входять:

начальник Головного управління статистики (голова колегії), заступники начальника Головного управління статистики, а також начальники окремих структурних підрозділів та інші особи у встановленому порядку.

 

6. Кількісний і персональний склад колегії затверджується наказом Головного управління статистики.

 

Організація та планування роботи колегії

 

7. Організаційною формою роботи колегії є засідання, які проводяться за потребою, але не рідше одного разу на місяць.

 

8. Засідання колегії проводяться відповідно до затвердженого плану, у якому зазначаються питання, що необхідно розглянути, строк подання матеріалів, особи, відповідальні за підготовку й подання матеріалів, орієнтовна дата проведення засідань колегії.

Проект плану проведення засідань колегії формується на підставі пропозицій членів колегії, начальників структурних та відокремлених підрозділів, попередньо погоджених із начальником Головного управління статистики, заступниками начальника Головного управління статистики відповідно до розподілу функціональних повноважень.

Сектор планування, координації та моніторингу статистичної діяльності згідно з поданими матеріалами до 15 числа останнього місяця поточного кварталу готує проект плану проведення засідань колегії на наступний квартал і подає його на розгляд і затвердження колегією.

Затверджений план проведення засідань колегії надається членам колегії, начальникам структурних підрозділів та відсилається відокремленим підрозділам до початку кварталу.

 

9. Додаткові питання, що не входять до затвердженого плану проведення засідань колегії, можуть бути включені до порядку денного за рішенням голови не пізніше, ніж за сім днів до чергового засідання.

За ініціативою голови колегії або не менш як третини членів колегії можуть бути проведені позачергові засідання колегії.

У разі потреби проводяться розширені та виїзні засідання колегії, а також спільні засідання з колегіями інших органів виконавчої влади.

 

10. Дату, час, місце проведення та порядок денний засідання колегії визначає голова.

 

11. Матеріали для розгляду на засіданні колегії подаються сектору планування, координації та моніторингу статистичної діяльності у друкованому (оригінал) та електронному вигляді не пізніше, ніж за сім днів до дня засідання.

Ці матеріали повинні містити:

- довідку з питань порядку денного засідання колегії з викладенням обґрунтованих висновків і пропозицій, підписану начальником структурного підрозділу, відповідального за підготовку питання, погоджену з заступниками начальника Головного управління статистики відповідно до розподілу функціональних повноважень;

- проект рішення колегії, обов'язково завізований начальником структурного підрозділу, відповідального за підготовку питання, заступниками начальника Головного управління статистики відповідно до розподілу функціональних повноважень, а також начальниками заінтересованих структурних підрозділів;

- список запрошених осіб, які виявили бажання взяти участь в обговоренні питань порядку денного засідання колегії, із зазначенням їхніх прізвищ, імен та по батькові, місця роботи та займаних посад;

- довідкові матеріали (розрахунки, статистичні матеріали, звіти, діаграми, таблиці, презентації тощо), які безпосередньо стосуються порядку денного.

Заступники начальника Головного управління статистики, начальники структурних підрозділів, зазначені в плані проведення засідань колегії, та сектор планування, координації та моніторингу статистичної діяльності особисто несуть персональну відповідальність за своєчасну і якісну підготовку матеріалів до засідань колегії.

12. Підготовку проекту порядку денного засідання колегії, згідно із затвердженим планом проведення засідань і з урахуванням унесених пропозицій, здійснює сектор планування, координації та моніторингу статистичної діяльності, яке не пізніше, ніж за сім днів до засідання подає його голові колегії для погодження.

13. У разі неможливості своєчасної підготовки для розгляду, вказаних у плані проведення засідань колегії питань, відповідальні за їх підготовку зобов'язані не пізніше ніж за п'ятнадцять днів до визначеного терміну їх розгляду подати доповідну записку начальнику Головного управління статистики з обґрунтуванням (поясненням) необхідності перенесення терміну або зняття питання з розгляду на засіданні колегії. Рішення щодо цього приймає начальник Головного управління статистики.

 

14. Членам колегії матеріали до засідання надаються не пізніше, ніж за два дні до засідання, а в разі проведення позапланового (позачергового) засідання – не пізніше, ніж за один день.

 

Порядок проведення засідань колегії та прийняття рішень

 

15. Засідання колегії веде голова, а в разі його відсутності – особа, на яку покладено виконання обов'язків начальника Головного управління статистики.

 

16. Засідання колегії проводиться у разі, коли в ньому беруть участь не менше, ніж дві третини загальної кількості членів колегії.

 

17. Члени колегії беруть участь у засіданнях колегії особисто.

Якщо член колегії не може бути присутнім на засіданні, він має право попередньо подати голові колегії відповідні пропозиції в письмовій формі.

 

18. Члени колегії, які беруть участь у засіданні, реєструються.

 

19. На засідання колегії можуть запрошуватися працівники Головного управління статистики, які не є членами колегії, представники інших територіальних органів виконавчої влади, вчені (за списком, погодженим з начальником Головного управління статистики).

Особи, запрошені на засідання колегії для розгляду окремих питань, можуть бути присутніми під час розгляду інших питань лише з дозволу голови колегії.

Члени колегії й особи, запрошені для участі в розгляді окремих питань, беруть участь у їхньому обговоренні, вносять пропозиції, дають необхідні пояснення.

Голова колегії приймає рішення щодо присутності в залі під час засідання колегії представників засобів масової інформації та проведення кіно-, відео-, фотозйомки і звукозапису.

 

20. Порядок денний засідання члени колегії затверджують безпосередньо на засіданні шляхом голосування.

 

21. Головуючий на засіданні колегії може прийняти рішення про закритий розгляд питань порядку денного.

Під час закритих засідань колегії (закритого обговорення окремих питань) підготовка матеріалів, оформлення рішень, що приймаються, здійснюється відповідно до законодавства.

 

22. Рішення колегії приймаються з кожного питання порядку денного відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх на засіданні членів колегії.

Думка відсутнього члена колегії з питань порядку денного засідання, подана у письмовій формі, розглядається на засіданні колегії і враховується під час голосування.

За рішенням головуючого може застосовуватися процедура таємного голосування.

 

23. У разі проведення спільних засідань колегій двох і більше органів виконавчої влади приймається спільне рішення.

 

24. Після засідання колегії структурний підрозділ, відповідальний за підготовку питання, доопрацьовує протягом семи днів (якщо головою колегії не встановлено інший строк) проект рішення колегії з урахуванням зауважень і пропозицій, висловлених під час обговорення питання, погоджує із заступниками начальника Головного управління статистики відповідно до розподілу функціональних повноважень, начальниками заінтересованих структурних підрозділів і подає у друкованому й електронному вигляді сектору планування, координації та моніторингу статистичної діяльності. Сектор планування, координації та моніторингу статистичної діяльності доопрацьовує проект рішення та подає його на розгляд голові колегії.

 

25. Рішення колегії оформляються протоколами, які підписують головуючий на засіданні та секретар, який веде протокол.

Рішення спільних засідань колегії оформляються протоколами, які підписують голови відповідних колегій органів виконавчої влади та працівник, який веде протокол.

 

26. Рішення колегії проводяться у життя, як правило, наказом Головного управління статистики.

Рішення колегії з організаційних, процедурних і контрольних питань вносяться до протоколу засідання (без видання наказу).

 

27. Рішення колегії доводяться до членів колегії, начальників  структурних та відокремлених підрозділів Головного управління статистики, а також керівників інших територіальних органів виконавчої влади, у частині, що їх стосується.

 

28. Технічне забезпечення засідань колегії здійснює відділ інформаційних технологій.

29. Оригінали всіх матеріалів засідань колегії та підписані протоколи засідань колегії зберігаються в секторі планування, координації та моніторингу статистичної діяльності, після чого в установлений строк передаються до архіву для постійного зберігання.

Контроль за виконанням рішень колегії

 

30. Контроль за виконанням рішень колегії здійснює відділ управління персоналом та документального забезпечення.

 

31. Колегія розглядає на своїх засіданнях стан виконання прийнятих нею рішень.