До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом
     

Традиційно 1 грудня уся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом та порозуміння з ВІЛ-інфікованими. Уперше Всесвітній день боротьби зі СНІДом був проголошений у 1988 році за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я та Генеральної асамблеї ООН. Цей день започатковано з метою підвищення обізнаності про епідемію СНІДу, викликаної поширенням ВІЛ-інфекції, а також, як день пам’яті жертв цього захворювання.

Уперше захворювання на СНІД (синдром набутого імунного дефіциту) було виявлено в 1980 році в Нью-Йорку і Каліфорнії. За декілька років поширення СНІДу набуло характеру всесвітньої епідемії, що охопила населення практично всіх країн.

Міжнародним символом боротьби зі СНІДом є "червона стрічка". Цю емблему створив у 1991 році американський художник Франк Мур, який помер від СНІДу у 2002 році у 48-річному віці.

Україна залишається регіоном із високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції. У Європейському регіоні ВООЗ (серед 53 країн) вона знаходиться на другому місці за кількістю людей, які живуть з ВІЛ. У нашій країні гасло цьогорічного Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом звучатиме так: «Війна і ВІЛ — виклики часу. Давайте перемагати разом!».




 
 
   

 

© Головне управління статистики у Чернівецькій області
Дата останньої модифікації: 30/11/2023