Різдво Христове
     

24 грудня православна церква святкує Святвечір, це традиційна святкова вечеря напередодні Різдва Христового.

Вдень на це свято ходять до церкви, а ввечері після появи першої зорі подають вечерю з дванадцяти пісних страв, на яку збирається вся родина. На святковий стіл зі стравами в кутку ставлять сніп, а також на столі обов’язково повинна бути свічка, яку запалює господар будинку.

На Святвечір готують лише пісні страви і їх повинно бути дванадцять — за кількістю апостолів та місяців у році. Однією з традиційних страв на велике свято Різдва Христового є кутя. Це відварені у воді зерна з медом. Однак вона буває різного виду і, в залежності від свята, по-різному готується.

А ви знали, яку кутю готують саме на Святий вечір?

На святвечір готують Багату кутю. Вона має бути пісною, до неї не можна додавати масло. Кожен інгредієнт цієї страви є символічним. Так, пшениця означає достаток родини, мак є символом роду, а мед символізує здоров’я кожного з членів сім’ї.

Давайте будемо берегти наші традиції, а в цей святковий час забудемо про все погане, пробачимо один одному образи. Нехай наше завтра буде наповнено злагодою, гармонією та миром.




 
 
   

 

© Головне управління статистики у Чернівецькій області
Дата останньої модифікації: 22/12/2023