До Всесвітнього дня гарбуза
     

А Ви знали, що 26 жовтня – Всесвітній день гарбуза?

Батьківщиною гарбуза є Мексика, там його вживали ще 8000 років тому. З відкриттям Америки, смачний плід набув популярності й у Європі. В Україні почали вирощувати гарбуз, як харчову та кормову культуру, з 18 століття.

Усього в світі зараз існує близько 800 сортів цієї рослини, але лише чверть з них можна вживати в їжу. Гарбуз є своєрідним «еліксиром молодості» завдяки вмісту в ньому вітамінів А і Е, що дозволяє боротися з ознаками старіння. А концентрація каротинів в гарбузі в 5 разів вища, ніж в моркві.

Мабуть, нашу Україну неможливо уявити без цього сонячного овочу, адже гарбуз – є символом достатку, а його насіння – символ родючості. Гарбуз вважався «головним» на городі, батьком роду. Коли увесь урожай з городів було зібрано, господиня обов’язково готувала гарбузову кашу, яку смакувала уся родина і дякувала Богу за гарний урожай, просила не гіршого у наступному році.

Гарбуз – невід'ємна частина української культури, традицій і, звичайно, кухні. Різний за формою, кольором, смаком гарбуз може бути окрасою на будь-якому столі. Існує безліч рецептів, за якими можна приготувати із гарбуза різноманітні страви. І що приємно: його калорійність становить усього 26 ккал на 100г.

 
   

 

© Головне управління статистики у Чернівецькій області
Дата останньої модифікації: 25/10/2024