До Міжнародного дня рідної мови
     

Сьогодні, 21 лютого, у світі відзначають Міжнародний день рідної мови.

Ця дата була встановлена у листопаді 1999 року під час тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО і мала на меті захист мовної та культурної різноманітності.

Рідна мова є носієм цінностей та знань, які передаються з покоління в покоління в якості нематеріального культурного спадку. На жаль, 43% мов зараз перебувають під загрозою цілковитого зникнення, 40% людей не мають змоги отримати освіту рідною мовою, а це є дуже важливим фактором формування національної свідомості.

Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато з того, чим може пишатися наш народ. Мовну ідентичність нашої солов'їної намагалися ліквідувати більше, ніж будь-яку іншу мову. Як стверджує Ліна Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирають мову». Важливість нових знань, цінностей, що передаються від покоління до покоління, та пам’ять про своє коріння – все це пов’язано із рідною мовою.

Для українців це свято надзвичайно важливе, адже в часи повномасштабної війни ми повинні особливо берегти нашу мову, яка є основою нації, берегти єдність та міцність українського народу, які починаються саме з мови.




 
 
   

 

© Головне управління статистики у Чернівецькій області
Дата останньої модифікації: 21/02/2024