До Міжнародного дня театру
     

А ви знали, що щорічно 27 березня відзначається Міжнародний день театру (World Theatre Day), який був запроваджений у 1961 році Міжнародним інститутом театру при ЮНЕСКО. Це свято в усіх країнах світу проходить під девізом «Театр — засіб зміцнення миру і взаєморозуміння між народами».


У Чернівцях велике театральне мистецтво почало з’являтись ще наприкінці XVIII століття, коли частину Буковини було включено до Габсбурзької монархії. Першу театральну постановку чернівчани побачили 1784 року, коли в місті гастролював італійський театр тіней. Спеціалізованого театрального приміщення в столиці Герцогства Буковина не існувало, тому вистави проводились у пристосованих місцях.

Тільки в 1876 році у місті був збудований перший стаціонарний дерев’яний театр, який прослужив за призначенням до 1904 року. Але він не задовольняв місцевих театралів, які хотіли, щоб він відповідав статусу Чернівців. З 1903 по 1905 рік в Чернівцях будують новий театр, будівля якого мало чим поступається віденському. Ця триповерхова споруда, зведена в стилі необароко, і досі залишається домінантою архітектурного ансамблю Театральної площі Чернівців.

Урочисте відкриття театру відбулося 3 жовтня 1905 року постановкою п?єси Франца Шьонтана «Марія Терезія». 14 січня 1941 року місцева театральна трупа презентувала чернівчанам свою першу прем’єру – драму Лесі Українки «Лісова пісня». 1954-го року театру було надано ім'я великої української письменниці Ольги Кобилянської. На початку 90-х цей неповторний храм мистецтва було занесено в список пам’яток архітектури України. Кожен турист та чернівчанин, якщо не був у ньому на виставі, то чув про нього, проходив повз або фотографувався біля будівлі.




 
 
   

 

© Головне управління статистики у Чернівецькій області
Дата останньої модифікації: 26/03/2024