До Міжнародного дня птахів
     

Щорічно 1 квітня вся планета відзначає Міжнародний день птахів (International Bird Day). Це інтернаціональне екологічне свято, мета якого – збереження видового різноманіття та чисельності птахів. Воно започатковано в США в 1894 році. Незабаром свято, що отримало популярність завдяки ЗМІ, почало масово проводитися в усіх штатах, потім прийшло до Європи, а наразі проходить в рамках біологічної програми ЮНЕСКО "Людина і біосфера" у багатьох країнах світу. Це свято символізує прихід весни та повернення пернатих з вирію.

Птахи є особливою групою тваринного світу. Вони не тільки прикрашають ліси, поля, луки, парки, сквери, а є справжніми помічниками і друзями людини. Знищуючи велику кількість шкідників сільського і лісового господарства, вони зберігають для людей врожаї садів, полів, городів.  

Птахи приваблюють нашу увагу своїм мелодійним співом, красивим забарвленням, граційним польотом. А ще, досить символічно, що українська мова є майже синонімом до слова “солов’їна”, що означає – милозвучна, співуча, мелодійна.

Україна є домівкою для близько 360 видів птахів, а разом з тими, які залітають на її територію, ця кількість становить близько 456 видів. Проте вторгнення росії в Україну весною 2022 року стало небезпекою для багатьох видів птахів.

Турбота про птахів – це не тільки екологічна проблема. Адже птахи – це частинка нашого життя, нашої культури, більше того – нашого світогляду та нашого світовідчуття!


 
 
   

 

© Головне управління статистики у Чернівецькій області
Дата останньої модифікації: 29/03/2024