До Всесвітнього дня банана
     

Щорічно 10 квітня світ відзначає смачне й нестандартне свято – Всесвітній день банана. Є думка, що дата свята пов’язана з тим, що саме 10 квітня далекого 1633 року в Лондоні вперше почали продавати цей екзотичний фрукт.

Спираючись на виявлені письмові джерела на санскриті, які відносяться до V ст. до н.е., деякі вчені вважають, що банани були першими фруктами на Землі. Батьківщиною бананів є тропіки Південно-Східної Азії. Щороку у світі вирощується близько 100 мільйонів тонн цього тропічного фрукту, у переважній більшості на експорт. Найбільшим експортером бананів у світі є Еквадор.  

А ви знали, що банани це зовсім не дерева, це гігантські багаторічні трави зі спірально розташованим величезним листям, яке виходить безпосередньо з кореневища, утворюючи несправжній стовбур, що часто досягає висоти 5-9 м. Рослина вважається однією з найвищих в світі серед трав.

Сьогодні банан – щоденна й звична їжа, яка лежить на полицях кожного магазину. Вони багаті калієм – необхідним мінералом, який допомагає регулювати артеріальний тиск і підтримувати нормальний серцевий ритм. А ще, вони відмінне джерело енергії, а також вітамінів С і В6.

І наостанок. До 2070 року прогнозується зростання середньорічної температури на 3°C, у наслідок чого площа землі, придатної для вирощування бананів, виросте на 50%.


 
 
   

 

© Головне управління статистики у Чернівецькій області
Дата останньої модифікації: 09/04/2024