До Дня пам’яток історії та культури
     

А ви знали, що в 1983 році Центр культурної спадщини ЮНЕСКО за пропозицією Асамблеї Міжнародної ради з питань охорони пам’яток та визначних місць (ICOMOS) оголосив 18 квітня Міжнародним днем пам’яток та визначних місць (International Day Monuments and of Sites).

Завдання цього свята – ще раз нагадати світовому суспільству про різноманіття культурної спадщини, створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства, її вразливість та необхідність збереження для майбутніх поколінь.  

В Україні цей день має назву День пам’яток історії та культури, відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 року № 1062/99.

Україна має на своїй території чимало історичних і архітектурних пам’яток, які за своєю суттю є надзвичайно різноманітними. До Списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО від України внесено 8 об`єктів, це Собор святої Софії з прилеглими монастирськими спорудами та Києво-Печерська Лавра в Києві (з 1990 року); ансамбль історичного центру Львова (з 1998 року); Геодезична Дуга Струве на Хмельниччині (з 2005 року); Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи (з 2007); Резиденція митрополитів Буковини та Далмації в Чернівцях (з 2011 року); дерев'яні церкви Карпатського регіону в Польщі та Україні (з 2013 року); Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора (з 2013 року); історичний центр Одеси (з 2023 року).

За даними Міністерства культури та інформаційної політики станом на 18 квітня 2023 року понад 550 пам'яток та об'єктів культурної спадщини України зруйновано або пошкоджено окупантами. Війна триває і кожного дня фіксуються нові руйнування, а кожна втрата нашої культурної пам'ятки – це втрата і для світового надбання.

 
 
   

 

© Головне управління статистики у Чернівецькій області
Дата останньої модифікації: 18/04/2024