СИР - НЕВІД’ЄМНИЙ ПРОДУКТ ВЕЛИКОДНЬОГО КОШИКА
     

Незабаром усі дзвони по всіх церквах України сповіщатимуть про світле свято – Великдень.

Господині готують для освячення великодні кошики, в яких будуть паски, крашанки, шинка та ковбаски, сир і масло, а ще смаколики, які кожна сім’я обирає сама.

А ви знали чому саме сир кладуть господині у великодній кошик? 

Вважається, що молочні продукти є символами жертовності Бога та його любові до людей. Адже сир та масло є продуктами, подарованими природою, а не створеними людиною. Ще одна теорія покликається на біблійний вислів «земля, що тече молоком та медом», який означає, що Бог пообіцяв своєму народові життя в краю достатку та родючості.

Сир – одна з улюблених складових українських страв. Обрядовий сир (як і масло й молоко, які використовуються в багатьох обрядах) нагадує нам про стародавню культуру господарів-скотарів на теренах нашої країни. Із сиром готують страви, без яких не обходиться майже жодне традиційне свято – це і вареники, і налисники, і пиріжки, і мандрики.

А на Великдень обов’язково готують сирну паску, запечену або приготовлену «холодним» способом.

Поділимося з вами нашим рецептом «холодної сирної паски»:

10 варених жовтків,

100 г вершкового масла,

400 г протертого свіжого сиру,

0,5 склянки сметани,

200 г цукру, ваніль.

Варені жовтки протерти через сито, додати масло і розтирати півгодини. Покласти протертий сир і ще раз розтерти. Додати сметану, цукор, ваніль і ще раз розтирати все разом. Можна додати родзинки або журавлину. Помістити у форми і поставити на три дні на холод. І страва готова.

Виймаєте вже витвір мистецтва, з яким підете святити свій великодній кошик!

 
   

 

© Головне управління статистики у Чернівецькій області
Дата останньої модифікації: 03/05/2024