До Всесвітнього дня шашлику
     

Впевнені, що кожен з нас хотів би поласувати смачненьким шашликом на свіжому повітрі. Ось вам і нагода – Всесвітній день шашлику. Цей день у різних куточках землі відзначають щороку другої п’ятниці липня, це «смачне» свято про літо та про літнє дозвілля.

Професійні кухарі вважають шашлик національної стравою представників тюркських народностей, оскільки й сам термін «шашлик» має кримськотатарське походження та означає м’ясо, смажене на вогні. На думку деяких істориків цей термін має скіфське походження. І ця думка теж має право на життя, оскільки на мові скіфів «Ша» перекладається як плоть чи м’ясо, а «Лиг» – різати, різаний. Тобто «шалиг» – це порізане м’ясо. І історій про походження цієї страви досить багато…

Також існує безліч рецептів приготування цієї страви, а також порад щодо вибору м’яса і маринаду. А ще, мешканці різних країн постійно змагаються за приготування найбільшого шашлику. Гордістю українців можна назвати рекордне досягнення в приготуванні найбільшої кількості шашликів за один раз. Це відбулося у 2021 році в Маріупольській бригаді оперативного командування. В якості ініціатора та організатора акції виступили волонтери громадського об’єднання «Небайдужі громадяни Горенки». За один раз було приготовано 700 кг м’яса на 401-му шампурі для військових на Донбасі. Загальна довжина всіх шампурів склала 160 м. Рекорд було зафіксовано фахівцями та занесено до «Книги рекордів України».

З нетерпінням чекаємо на подібні рекорди і надалі. Чекаємо на Перемогу і віримо у ЗСУ!



 
   

 

© Головне управління статистики у Чернівецькій області
Дата останньої модифікації: 12/07/2024