До Дня пасічника
|
|||
А ви знали, що мед – це продукт вічності? Він має один з найвищих показників дати зберігання серед харчових продуктів. Уявіть, у давньоєгипетських пірамідах під час археологічних розкопок були знайдені амфори з медом, який не втратив не тільки поживних властивостей, але й смак і колір. Мед – унікальний натуральний продукт, а його роль в медицині, косметології, дієтології неоціненна. До складу меду входить більше 300 різних корисних речовин. Сьогодні мед використовується в якості природного лікування при захворюваннях, які викликають бактерії та віруси. Цей чудодійний продукт добре загоює рани, порізи та опіки, позитивно впливає на нервову систему і сприяє поліпшенню якості сну. Саме тому, 19 серпня в Україні з 1997 року почали відзначати День пасічника. Робота пасічника – це копітка і важка праця, що вимагає пильної уваги й турботи про бджіл. Пасічникам необхідно стежити за здоров’ям бджіл, місцем, де вони збирають нектар, і загальним станом вуликів. До того ж тендітні бджілки потребують захисту від протягу, вогню, шкідників і хвороб, що забирає багато часу та сил пасічників. І саме від сумлінного догляду за бджілками залежить який мед вони виробляють. Процес виробництва меду є свідченням працьовитості бджіл та неймовірним дивом природи. Середній бджолиний вулик, в якому мешкає кілька тисяч цих комах, за рік збирає від 20 до 45 кг меду, в залежності від місцевості, погоди та інших факторів. У середньому медова бджола виробляє 1/12 чайної ложки меду протягом свого життя і під час кожного обльоту відвідує 50-100 квіток, щоб зібрати нектар. У День пасічника особливо хочеться відзначити, що кожна сьома тонна світового меду – українська. На пасіках нашої країни сьогодні “працює” близько п’яти мільйонів бджолиних сімей і сотні бджолярів. До речі, в Чернівецькій області майже 100% пасік перебувають у приватній власності. Тож в цей день хочемо побажати наснаги і успіхів бджолярам, а смугасті сім’ї нехай будуть дружніми і менше рояться! |
|||
© Головне управління статистики у Чернівецькій
області
Дата останньої модифікації: 19/08/2024