До Всесвітнього дня кавуна
|
|||
А Ви знали, що 3 серпня відзначають Всесвітній день кавуна? Започаткували його в США, де це свято відзначають як Національне, адже саме Америка посідає перше місце у світі за кількістю споживання кавуна. Батьківщиною цієї диво-ягоди офіційно вважається пустеля Калахарі в Південній Африці. Там досі зустрічаються дикі кавуни невеликих розмірів (як тенісний м’яч) і вагою близько 200 грамів. А от в Стародавньому Єгипті кавуни почали вирощувати ще понад 4000 років тому, про що свідчать знайдені в єгипетських гробницях зображення і насіння кавунів. У Західну Європу кавуни завезли в епоху хрестових походів приблизно 700–900 років тому, а в Америку вони потрапили в XVI столітті європейськими колоністами разом з африканськими рабами. Нині існує понад 1200 сортів кавунів, які вирощують в 96 країнах світу. Лідер з урожаїв – Китай. А от Японії немає рівних за кількістю найдивніших сортів кавунів – там вивели квадратні кавуни, кавуни у вигляді піраміди, кавуни з жовтою м'якоттю і кавуни-крихітки діаметром 10 см. А найбільший кавун в світі було вирощено в США фермером з Арканзасу у 2005 році. Цей кавун сорту Кароліна-Кросс був вагою 122 кілограми! Кавун, крім свого чудового смаку, має ще величезну кількість переваг для нашого здоров'я. Виявляється, вживання допомагає зміцнити імунітет, покращує роботу серця, захищає наш зір… Цікаво, що кавун на 92% складається з води, а містить усього 30 калорій на 100 грамів. Також кавун містить вітаміни А, В6 та С і є гарною альтернативою шкідливим солодощам із рафінованим цукром у складі. Отож ласуйте кавуном і будьте здорові! |
|||
© Головне управління статистики у Чернівецькій
області
Дата останньої модифікації: 02/08/2024