До Всесвітнього дня рису
|
|||
А Ви знали, що 20 вересня відзначається Всесвітній день рису (World Fried Rice Day)? Це свято було започатковано продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (FAO) у 2004 році. Незамінний продукт для приготування плову, ризотто, супів, паельї, різних закусок, оцту, вина, десертів та ще безлічі страв і напоїв — це, звісно, рис. І якщо для європейців рис — це просто один з багатьох їстівних злаків, то для більш ніж половини населення світу він є основою раціону харчування. Рис – одна з найстаріших зернових культур, відома людству. Згідно з археологічними даними його почали вирощувати понад 7 тисяч років тому в центральних областях Китаю, уздовж берегів річки Янцзи. З Китаю злак потрапив до Індії, Індонезії, Кореї і Японії, а пізніше про нього дізналися європейці і мешканці Північної та Південної Америки. Кількість сортів рису, виведених за тисячоліття культивації, обчислюється сотнями. Серед основних виробників – Китай, Індія, Бангладеш, Індонезія, В'єтнам і Таїланд, які постачають понад 75% світового врожаю рису в інші країни. На відміну від інших злаків, у рисі немає глютену – сильного алергену. Найбільше в рисі складних вуглеводів, а це джерело енергії та підтримка м’язів. Є в рисі і корисний білок: у 100 грамах злаку міститься 7 грамів цієї важливої речовини. Всесвітній день рису нагадує нам про роль цього унікального зерна в історії та культурі людства, його значущість у щоденному житті мільйонів людей. Він акцентує увагу на необхідності підтримки сільськогосподарських спільнот, які вирощують рис, та підкреслює значущість наукових досліджень та інновацій у цій сфері. |
|||
© Головне управління статистики у Чернівецькій
області
Дата останньої модифікації: 19/09/2024