|
Всесвітній день хліба відзначається щорічно 16 жовтня. Свято було засновано у 2006 році з ініціативи Міжнародного союзу пекарів і пекарів-кондитерів.
Історія хліба налічує кілька тисячоліть. Згідно з науковими дослідженнями, перші хлібні вироби виникли близько 8 тисяч років тому. Зовні вони виглядали як коржі, готувалися з крупи і води й випікалися на розпеченому камінні.
А ви знали, що в старовину білий хліб вважався розкішшю, адже його випікали з пшеничного борошна найвищого ґатунку, яке було дороге й потребувало ретельного помелу. Його подавали лише на святкові столи заможних людей, духовенства чи шляхти. А ось чорний або сірий хліб, виготовлений із житнього, ячмінного чи гречаного борошна, був основною їжею простолюду – селян і робітників. Він мав щільнішу структуру, довше зберігався і був більш поживним. Цікаво, що зараз ситуація ніби перевернулася: чорний і цільнозерновий хліб вважають більш корисним, тоді як білий – просто буденним продуктом.
Сьогодні, як і в усі часи, у будь-якій країні світу хліб та хлібобулочні вироби користуються незмінною любов’ю. Люди різних національностей завжди дбайливо ставляться до хліба. Йому відводиться найпочесніше місце на столі, він був і залишається символом життя.
Всесвітній день хліба – це чудова нагода згадати про важливу роль хліба в нашому житті, подякувати хліборобам за їхню працю, а ще це прекрасний привід спекти свіжий хліб вдома і насолодитися його неповторним ароматом та смаком.
|