До Всесвітнього дня зернобобових
|
|||
10 лютого у світі відзначається Всесвітній день зернобобових (World Pulses Day). Свято дуже молоде, запроваджене за ініціативи африканської країни Буркіна-Фасо та встановлено Генеральною Асамблеєю ООН з 2019 року. Метою цього дня є підвищення обізнаності про важливість зернобобових культур, таких як квасоля, сочевиця та горох, у забезпеченні продовольчої безпеки, поліпшенні харчування та підтримці сталого сільського господарства.
Цікаві факти: 1. Зернобобові, такі як нут, соя або квасоля, є одними з найдавніших культурних рослин, що вирощувалися людством. Їх залишки були знайдені на археологічних розкопках, яким понад 7 тисяч років. 2. Фермери особливо цінують зернобобові через їхню спроможність збагачувати ґрунт азотом, що робить їх важливим компонентом в системах сівозміни та зменшує потребу в хімічних добривах. 3. Зернобобові є надзвичайно багатими на білок, клітковину, фолати, кальцій, залізо й вітамін С. Це робить їх ідеальними для збалансованого харчування. Всесвітній день зернобобових не лише нагадує нам про гастрономічну та економічну важливість цих рослин. Він також акцентує увагу на їх ролі в боротьбі з голодом, збереженні біодиверсифікації та підтримці сталого розвитку аграрних систем. Відзначення цього дня сприяє популяризації споживання зернобобових та підкреслює їхню роль у здоровому харчуванні та сільському господарстві. |
|||
© Головне управління статистики у Чернівецькій
області
Дата останньої модифікації: 10/02/2025