До Всесвітнього дня моркви
     
4 квітня – дуже смачне та корисне свято для всіх поціновувачів свіжих овочів, яке називається Всесвітній день моркви (International Carrot Day).

А чи знали ви, що морква вважається найдавнішою овочевою культурою. Існує думка, що морква походить із Центральної Азії, зокрема з території сучасного Афганістану. Вирощення моркви як овочевої культури почалося ще у 2000-х роках до н.е. З неї готували страви представники стародавніх цивілізацій.

Ось цікаві «Морквяні» факти, про які мало хто знає:

• Перші предки моркви були фіолетовими, мали жорстку текстуру та гіркий присмак.

• Помаранчева морква з'явилася в XVII столітті в Нідерландах – її вивели голландські селекціонери на честь королівської династії Оранських.

• Своїм насиченим помаранчевим забарвленням морква зобов’язана великій концентрації бета-каротину.

• При надмірному вживанні моркви шкіра людини набуває жовто-помаранчевого відтінку.

• Варена морква принесе більше користі організму, аніж сира.

• У моркві міститься майже 90% води та практично відсутній крохмаль, тому вона чудово підходить для дієтичного харчування.

• Крім високих поживних цінностей морква володіє чудовими протизапальними, антисептичними та анастатичними властивостями.

• Здебільшого в європейських країнах моркву відносять не до овочів, а до фруктів. Наприклад, у Португалії з цього коренеплоду варять смачний мармелад.

У Всесвітній день моркви кожен може влаштувати для себе не тільки смачне, але й максимально корисне свято: приготуйте смачний морквяний фреш, скуштуйте морквяний пиріг чи просто похрумтіть соковитим коренеплодом – у цей день можна робити будь-які морквяні страви.


 
   

 

© Головне управління статистики у Чернівецькій області
Дата останньої модифікації: 03/04/2025