До Всесвітнього дня моркви
|
|||
4 квітня – дуже смачне та корисне свято для всіх поціновувачів свіжих овочів, яке називається Всесвітній день моркви (International Carrot Day). А чи знали ви, що морква вважається найдавнішою овочевою культурою. Існує думка, що морква походить із Центральної Азії, зокрема з території сучасного Афганістану. Вирощення моркви як овочевої культури почалося ще у 2000-х роках до н.е. З неї готували страви представники стародавніх цивілізацій. Ось цікаві «Морквяні» факти, про які мало хто знає: • Перші предки моркви були фіолетовими, мали жорстку текстуру та гіркий присмак. • Помаранчева морква з'явилася в XVII столітті в Нідерландах – її вивели голландські селекціонери на честь королівської династії Оранських. • Своїм насиченим помаранчевим забарвленням морква зобов’язана великій концентрації бета-каротину. • При надмірному вживанні моркви шкіра людини набуває жовто-помаранчевого відтінку. • Варена морква принесе більше користі організму, аніж сира. • У моркві міститься майже 90% води та практично відсутній крохмаль, тому вона чудово підходить для дієтичного харчування. • Крім високих поживних цінностей морква володіє чудовими протизапальними, антисептичними та анастатичними властивостями. • Здебільшого в європейських країнах моркву відносять не до овочів, а до фруктів. Наприклад, у Португалії з цього коренеплоду варять смачний мармелад. У Всесвітній день моркви кожен може влаштувати для себе не тільки смачне, але й максимально корисне свято: приготуйте смачний морквяний фреш, скуштуйте морквяний пиріг чи просто похрумтіть соковитим коренеплодом – у цей день можна робити будь-які морквяні страви. |
|||
© Головне управління статистики у Чернівецькій
області
Дата останньої модифікації: 03/04/2025