До Дня часнику
     
А ви знали, що щороку 19 квітня відзначають День часнику?

День часнику започаткували в США. Жартома американці називають день, присвячений цьому гострому овочу, "днем смердючої троянди". Під час свята вони готують страви з часником та влаштовують костюмовані паради.

І ще цікавий факт: назва міста Чикаго (Chicago) — це змінене французами слово з мови місцевих індійців Майамі-Ілінойс «shikaakwa», яке означає «дикий часник».

Родом часник із Центральної Азії, зокрема з територій сучасних Узбекистану, Туркменістану та північного Ірану. Часник використовувався ще стародавніми шумерами (близько 2600 до н.е.) і був добре відомий у Стародавньому Єгипті, Греції та Римі.

У країни Північної та Західної Європи часник потрапив через торговельні та військові контакти з Південною Європою. За народними уявленнями він відігравав важливу роль як оберіг від злих сил. Наділення часнику чудодійною силою було зумовлене цілющими властивостями цієї рослини. Його клали в чашу з вином, їли з хлібом, а знатні люди вкладали часник у вуха, чим дивували іноземних послів.

На теренах України раніше в кожному будинку і на кожному столі обов’язково повинен бути часник. Українці дуже поважають часник. Бо яке ж сало без часнику, а українець без гумору та гострого слова?


 
   

 

© Головне управління статистики у Чернівецькій області
Дата останньої модифікації: 17/04/2025