До Дня народження майонезу
     
А ви знали, що 28 травня святкує свій офіційний день народження найпопулярніший у світі французький соус – майонез?

Історія виникнення майонезу сповнена цікавих фактів і легенд. Одна з найпопулярніших версій його походження пов’язана із французьким містечком Маон, що на острові Менорка, яке в 1756 році потрапило під англійську окупацію. Французький гарнізон під командуванням маршала Луї Франсуа Армана де Рішельє зіткнувся з нестачею продовольства. У розпорядженні кухарів залишилися лише яйця, рослинна олія та лимони. Втомившись від одноманітних омлетів, один із кухарів вирішив приготувати соус із доступних інгредієнтів. Результат перевершив усі очікування! Після війни герцог Рішельє привіз рецепт до Франції, де новий соус швидко набув популярності. Його назвали «майонезом» (mayonnaise) на честь містечка Маон.

Цей популярний соус міцно зайняв своє місце на наших кухнях, ставши невід'ємною частиною величезної кількості страв – від салатів і бутербродів до запіканок і закусок. Популярність майонезу, як це не прикро, має свій темний бік, адже через високий попит значно страждає його якість. А щоб бути упевненим у якості майонезу найкраще готувати його самотужки, тим паче, що це надзвичайно легко, а інгредієнти є дуже простими та доступними!

 
   

 

© Головне управління статистики у Чернівецькій області
Дата останньої модифікації: 27/05/2025