До Дня цибулі
     

Щорічно 9 вересня в деяких країнах відзначають День цибулі, свято універсального та ароматного овоча.

Насправді, цибулю культивують вже понад 7000 років. ЇЇ батьківщиною, на думку істориків, є Центральна Азія. Єгиптяни вважали цибулю символом вічності, а за часів хрестових походів цибулю можна було обміняти на полоненого.

Існує кілька сотень видів цибулі, які відрізняються за смаком, розміром, кольором луски, термінами дозрівання та призначенням. В Україні популярні різні види цибулі: ріпчаста (основна для приготування), батун (для зелені), шніт (цибуля-різанець, для зелені) та шалот (з ніжним смаком), а також порей.

Цибуля — це справді глобальний продукт, який використовується в усіх кухнях світу, від українського борщу до французького цибулевого супу. Чи знали ви про те, що в цибулі міститься більше природного цукру, ніж у яблуках і навіть грушах? Однак через присутність інших сполук її смак не солодкий, а гострий.

Також цей овоч, який вирощується тисячоліттями, відрізняється багатим вітамінним складом (особливо вітаміном С, вітамінами групи В), мінералами (калій, фолієва кислота), антиоксидантами (кверцетин, аліцин) та клітковиною, що робить його корисним для імунітету, серцево-судинної системи та обміну речовин.

День цибулі – це чудова нагода відзначити смачний овоч, який, безумовно, приносить користь. А за народним повір'ям: чим солодша цибуля нового врожаю – тим швидше справи в гору підуть!

 
   

 

© Головне управління статистики у Чернівецькій області
Дата останньої модифікації: 09/09/2025