У другу суботу вересня українці відзначають День борщу в Україні. Це українська страва, що внесена до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, завоювала серця гурманів по всьому світу і має багато історій та традицій.
Основний інгредієнт борщу – буряк, який надає йому характерний червоний колір, а багатий смак досягається завдяки м’ясному бульйону.
Український борщ — це не просто суп, це справжній символ національної кухні. Історія борщу налічує понад 500 років. Одна з легенд стверджує, що борщ почали готувати козаки, котрі опинились в облозі Османських військ.
А ви знали, що Тарас Шевченко обожнював борщ з сушеною солоною рибою? Борщ дуже любили гетьмани Іван Мазепа та Іван Скоропадський, тому існує рецепт особливого гетьманського борщу, звареного в казані з додаванням свинячих реберець та баклажанів. Зустрічаються декілька варіацій приготування борщу, що є унікальними для певного регіону: на Чернігівщині в страву додають грибні вушка, на Житомирщині – в’ялених в’юнів чи сухофрукти, на Галичині не додають картоплі, але присмачують яблучним чи вишневим соком, а Буковинський борщ відрізняється додаванням квасолі, кукурудзяної крупи і заправляють його квасом із буряка.
День українського борщу – це не просто святковий день, а справжнє вшанування наших традицій. Українська кухня багатогранна і не закінчується на борщі. Однак треба визнати, що ця страва є справжньою візитівкою української кухні й без неї складно уявити наше харчування.
|