До Всесвітнього дня рису
     

20 вересня ми відзначаємо Всесвітній день рису (World Fried Rice Day). Мабуть не знайдеться людей, які б у своєму житті ні разу не скуштували рис. Сьогодні рис – це «хліб» мільярдів, і напевне, найпопулярніший злак у всьому світі, одна з найцінніших зернових культур. Довга історія цього злаку зробила його відомим в різних куточках світу.

А ви знаєте що, рис є основною їжею для понад половини населення Землі і він забезпечує до 20% споживаних калорій у світі?

Цікаві факти про рис:
– до 19 століття, рис називали «сарацинським зерном і пшеницею», тільки після 19 століття його стали називали «рисом»;
– Китай є найбільшим виробником рису в світі;
– з рисового зерна отримують крупу і крохмаль;
– з рисових зародків отримують масло;
– рисовий папір виготовляється з рисової соломи.

Всесвітній день рису – це нагадування про цінність простих продуктів, які щодня рятують від голоду мільйони людей. Це також заклик до солідарності, відповідального споживання й підтримки сталого розвитку аграрного сектору.

 
   

 

© Головне управління статистики у Чернівецькій області
Дата останньої модифікації: 19/09/2025