Методологічні пояснення
Рослинництво |
Обсяг виробництва
(валовий збір) культур багаторічних – загальний розмір продукції плодоягідних
насаджень, виноградників, яка зібрана з загальної площі насаджень, незалежно
від їх віку. |
Обсяг виробництва (валовий
збір) культур сільськогосподарських – загальний розмір продукції, зібраної з
основних, повторних, міжрядних посівів, у натуральному вираженні. Обсяг виробництва (валовий збір) культур
зернових і зернобобових, соняшнику в період збирання врожаю наведено в
початково оприбуткованій (фізичній) масі (масі сільськогосподарських культур
після збирання), за рік у цілому – у масі після доробки (початково
оприбуткована маса сільськогосподарських культур за виключенням
невикористаних відходів (втрат післязбиральної обробки: очистка від часток
бур’янів та соломи, лушпайок та інших домішок) і втрат при сушінні (доведення
зерна до базисних кондицій)). |
Обсяг унесених
пестицидів – маса (у діючій
речовині) застосованих пестицидів для захисту сільськогосподарських культур
від шкідливих організмів. |
Обсяг унесених
добрив – маса мінеральних (у перерахунку на діючу речовину)
та органічних (у фізичній масі) добрив, які внесені в ґрунт для поліпшення
умов живлення і підвищення врожайності сільськогосподарських культур. |
Обсяг унесених
добрив на один гектар площі посівної уточненої сільськогосподарських культур
– середній показник, що характеризує внесення в
ґрунт добрив на одиницю площі. Він обраховується як співвідношення сумарної
кількості використаних під певну сільськогосподарську культуру мінеральних
добрив у перерахунку на діючу речовину, органічних добрив у фізичній масі до
площі посівної уточненої цієї культури. |
Обсяг унесених
добрив на один гектар площі, на якій вони застосовані – середній показник, що характеризує внесення в ґрунт добрив на одиницю
площі. Він обраховується як співвідношення сумарної кількості використаних
під певну сільськогосподарську культуру мінеральних добрив у перерахунку на
діючу речовину, органічних добрив у фізичній масі до площі цієї культури, на
якій вони застосовані. |
Обсяг унесених
пестицидів на один гектар площі посівної уточненої сільськогосподарських
культур – середній показник, що характеризує застосування
пестицидів на одиницю площі. Він обраховується як співвідношення сумарної кількості
використаних під певну сільськогосподарську культуру пестицидів у перерахунку
на діючу речовину до площі посівної уточненої цієї культури. |
Обсяг унесених
пестицидів на один гектар площі, на якій вони застосовані – середній показник, що характеризує застосування пестицидів на одиницю
площі. Він обраховується як співвідношення сумарної кількості застосованих
під певну сільськогосподарську культуру пестицидів у перерахунку на діючу
речовину до площі цієї культури, на якій вони застосовані. |
Площа насаджень
культур плодових та ягідних (загальна) – площа
відокремлених садів (зерняткових, кісточкових, горіхоплідних) та ягідників, а
також площа під деревами і кущами, які ростуть окремо, та площа культур
плодових та ягідних у закритому ґрунті, незалежно від віку насаджень. |
Площа, оброблена
добривами/пестицидами – площа, на якій були
застосовані добрива (мінеральні, органічні), пестициди під урожай
сільськогосподарських культур звітного року. |
Площа посівна
культур сільськогосподарських – частина ріллі або
інших розораних угідь, яка фактично зайнята посівами: озимими, які посіяні
восени минулого року та збереглися до закінчення весняної сівби, та ярими
культурами під урожай звітного року. |
Площа посівна
уточнена культур сільськогосподарських – площа, яка
була фактично зайнята під посівами сільськогосподарських культур навесні
(площа посівів озимих культур, що збереглися, та площа ярих культур), з
урахуванням посівів пізніх культур під урожай звітного року (літні посадки),
а також змін у господарському використанні посівів (перехід посівів із груп
одного виробничого напряму до інших, наприклад, на зерно, зелений корм, сіно
тощо). |
Урожайність культур
сільськогосподарських – середній розмір виробництва
певної культури з одиниці фактично зібраної площі цієї культури, який
обчислено як співвідношення обсягу виробництва (валового збору) з основних,
повторних і міжрядних посівів та фактично зібраної площі цієї культури (для
багаторічних насаджень – як співвідношення обсягу виробництва (валового
збору) з усієї площі насаджень та площі культури у плодоносному віці). |
Частка площі,
обробленої добривами/пестицидами – співвідношення
площі певної сільськогосподарської культури, на якій було застосовано
добрива/пестициди, до площі посівної уточненої цієї культури під урожай
звітного року. |
Тваринництво |
Жива маса
сільськогосподарських тварин, реалізованих на забій – сумарна жива
маса сільськогосподарських тварин, які були реалізовані на забій (товарний забій)
та/або забиті на м’ясо у своєму господарстві (внутрішньогосподарський забій),
незалежно від того, де був проведений забій: безпосередньо на підприємстві чи
на бойні, та приросту живої маси сільськогосподарських тварин на відгодівлі,
нагулі та дорощуванні, який одержаний відгодівельними підприємствами та
скотобазами переробних підприємств від куплених тварин. |
Забійна маса сільськогосподарських
тварин, реалізованих на забій – сумарна забійна маса (м’ясо,
жир-сирець, харчові субпродукти) сільськогосподарських тварин, яка отримана
як при реалізації на забій (товарний забій), так і при
внутрішньогосподарському забої тварин на м’ясо, незалежно від того, де був
проведений забій: безпосередньо на підприємстві чи на бойні, яку обчислено як
добуток сумарної живої маси сільськогосподарських тварин, реалізованих на
забій, і коефіцієнта переведення живої маси тварин у забійну масу. |
Кількість одержаних
яєць від птиці свійської – загальна кількість яєць, які отримані від усіх видів
свійської птиці, уключаючи яйця, що були втрачені через бій, псування тощо, а
також яйця, витрачені для виведення молодняку (інкубація) квочками або в
інкубаторі. |
Кількість
сільськогосподарських тварин – показник, що характеризує кількість
сільськогосподарських тварин певного виду, які утримуються на звітну дату,
незалежно від мети вирощування та розведення (для отримання продукції,
відтворення тощо). |
Обсяг виробництва
(валовий настриг) вовни – загальний обсяг фактично настриженої з живих овець і кіз вовни в натуральній масі, тобто у фізичній
масі після стрижки (немита або мита в руні), включаючи вовну, яка була
використана на внутрішньогосподарські потреби. |
Обсяг виробництва
(валовий надій) молока – сумарні валові надої
молока, отримані від маток сільськогосподарських тварин (корів усіх порід,
буйволиць, овець і кіз, кобил, інших маток
сільськогосподарських тварин). |
Середня ціна продукції сільського господарства,
реалізованої підприємствами – це вартість одиниці
реалізованої підприємствами власно виробленої продукції наростаючим підсумком
з початку року з урахуванням її якості, але без урахування транспортних,
експедиційних та накладних витрат, податку на додану вартість, дотацій. |
Індекс сільськогосподарської продукції характеризує
рівень змін фізичного обсягу виробництва продукції сільського господарства,
виробленого за періоди, що обрані для порівняння. |
© Головне управління
статистики у Чернівецькій області,
2025
Дата останньої модифікації:
06/02/2025