До Дня часнику
     

А ви знали, що 19 квітня – День часнику (або Часниковий день).

Часник – це рослина родини цибулевих, відрізняється пікантним смаком та вираженим ароматом, який не сплутати ні з чим іншим. Сьогодні на планеті налічується понад 300 його різновидів.

Часник є однією з найпопулярніших та найулюбленіших приправ у світовій кулінарії. Сильний та характерний аромат, гострий смак роблять його універсальним інгредієнтом у багатьох стравах. Окрім слугування в кулінарії, часник також виконує роль медичного помічника: рослина має противірусну та імуностимулюючу дію, допомагає при коліті, гіпертонії, нормалізує рівень холестерину тощо. Цей овоч містить багато біологічно активних речовин, таких як алліцин, вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які надають йому медичні властивості і допомагають зміцнити імунну систему.  

Батьківщиною часнику вважають ущелини Тянь-Шаню та Паміру. У мешканців Середньої Азії та Ірану часник був замінником коштовних прянощів, його додавали до страв і напоїв, часникову настоянку застосовували як засіб проти застуди, а за допомогою свіжого або тертого часнику загоювали рани. Часник був включений в обов’язкове меню робітників, які будували піраміди в Єгипті. У давнину часник мав також певне культове значення, що знайшло відбиття в народних обрядах та релігійних церемоніях. Близько 5 тисяч років тому часник «одомашнили», і він почав поширюватися світом.





 
 
   

 

© Головне управління статистики у Чернівецькій області
Дата останньої модифікації: 19/04/2024