До Всесвітнього дня моркви
     

Якщо ви не чули про Всесвітній день моркви, то це зовсім не дивно, оскільки свято відносно нове і було запроваджене у 2003 році.

Мета святкування – підкреслити користь моркви для здоров'я, адже вона є справжнім джерелом вітамінів і мінералів. Найвідоміший – це бета-каротин, який організм перетворює на вітамін А. Також у ній чимало кальцію, що робить моркву незамінним інгрідієнтом веганських рецептів.  

Морква вважається найдавнішою овочевою культурою та налічує понад 7000 років. До речі, а ви знали, що морква не завжди була такою помаранчевою? Родом із Середньої Азії, вона спочатку була пурпуровою зовні та жовтою всередині. Її почали культивувати в VII столітті, і протягом 1000 років вона зустрічалася в широкому спектрі кольорів – червоного, білого, чорного, жовтого, і навіть фіолетового кольору. Перші помаранчеві сорти моркви були вирощені в Голландії в XVI столітті. З тих пір морква змінила не тільки колір, але і смак. Вона стала набагато солодшою і соковитішою. На сьогоднішній день це один з найсолодших овочів на Землі (солодше тільки буряк).

У нас сучасна морква з’явилася за часів Київської Русі. Спочатку вирощували жовті і білі коренеплоди, і тільки на початку XVIII століття з'явилися згадки про помаранчеву моркву.

Бажаємо вам смачного і корисного Всесвітнього дня моркви!


 
 
   

 

© Головне управління статистики у Чернівецькій області
Дата останньої модифікації: 03/04/2024