Архів: 2022  2021  2020

 

Звіт про проведену роботу щодо запобігання та виявлення корупції в Головному управлінні статистики у Чернівецькій області за 2023 рік

 

На виконання Закону України «Про запобігання корупції», нормативно - правових актів з питань запобігання і протидії корупції, Антикорупційної програми Держстату на 2021–2023 роки (погоджена Рішенням НАЗК від 26.06.2021 №342/21), Плану заходів запобігання та виявлення корупції на 2023 рік, в Головному управлінні статистики у Чернівецькій області (далі – ГУС у Чернівецькій області) протягом 2023 року здійснювалися антикорупційні заходи з питань запобігання, виявлення, протидії проявам корупції та послаблення негативного впливу корупційних ризиків в діяльності установи.

Протягом 2023 року проводилась методично-роз’яснювальна робота серед державних службовців структурних підрозділів ГУС у Чернівецькій області у напрямку вимог антикорупційного законодавства, зокрема, значну увагу було приділено вивченню внесених змін до антикорупційного законодавства та розяснень щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції в умовах воєнного стану.

Постійно, через внутрішню електронну комунікативно-інформаційну систему проводилось ознайомлення всіх державних службовців з роз’ясненнями щодо правил заповнення електронних декларацій, повідомлень про суттєві зміни в майновому стані, а також застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції».

Відповідно до Плану-графіку навчальних заходів з антикорупційної тематики в Головному управлінні статистики у Чернівецькій області на 2023 рік були проведені наради-семінари з працівниками Головного управління статистики за тематикою:

«Електронне декларування» (І квартал 2023 р.);

«Відповідальність за порушення вимог фінансового контролю» (І квартал 2023 р;

«Дотримання вимог та обмежень, встановлених Законом України «Про запобігання корупції» (ІІ квартал 2023 р.);

«Запобігання та врегулювання конфлікту інтересів» (ІІІ квартал 2023 р.);

«Захист викривачів. Права та гарантії» (ІІІ квартал 2023 р.);

«Правила етичної поведінки» V квартал 2023 р.);

«Корупційні ризики в діяльності держслужбовців» V квартал 2023 р.).

Додатково під час проведення тематичних нарад - семінарів з питань запобігання корупції відбувалося ознайомлення працівників з поширеними випадками конфлікту інтересів, а також застосовувалися позитивні приклади врегулювання конфліктних ситуацій.

Крім того, проведено ознайомлення державних службовців Головного управління статистики з:

 – оновленою функцією в Реєстрі декларацій Дані для декларації, що дає змогу отримати майже всю необхідну інформацію для заповнення декларації за різні періоди;

 – запуском Єдиного порталу повідомлень викривачів Національним агентством з питань запобігання корупції (інструкція, поширені запитання, пам’ятки);

 – розясненнями Національного агентства з питань запобігання корупції «Щодо правового статусу викривача».

Особлива увага приділялась наданню методичних розяснень та консультацій з питань заповнення електронної форми декларації. У звітному періоді забезпечено надання консультативної допомоги щодо дотримання норм антикорупційного законодавства. Усього надано 89 консультацій працівникам установи, про що зазначено в журналі обліку наданих консультацій з питань запобігання корупції.

Питання «Про дотримання вимог законодавства з питань запобігання корупції» постійно знаходиться на контролі у керівництва та виноситься на розгляд колегії ГУС у Чернівецькій області.

Здійснено організаційні заходи щодо забезпечення подання державними службовцями ГУС у Чернівецькій області декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація). Усіх суб’єктів декларування було проінформовано про необхідність подачі декларацій за 2022 рік. Зокрема, 22 звільненим особам, та 6 особам, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною, були надіслані листи-нагадування та надані у телефонному режимі роз’яснення щодо необхідності подання відповідних типів декларацій.

Станом на 30.03.2023 року було забезпечено подання електронних декларацій 62 суб’єктами декларування державними службовцями та посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави ГУС у Чернівецькій області.

Крім того, 21 особа, яка припинила діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави протягом 2022 року та була зобов’язана подати декларації за період не охоплений раніше поданими деклараціями, виконала свій обов’язок та надала на офіційному вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларації за типами: «декларація перед звільненням» та «щорічна за 2022 рік».

Протягом 2023 року, 5 осіб, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, забезпечили подання електронних форм декларацій за типом: «декларація перед звільненням».

На виконання вимог Антикорупційної програми Держстату на 2021-2023 роки, з метою визначення внутрішніх процедур і механізмів прийняття та розгляду повідомлень про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції», перевірки та належного реагування на такі повідомлення та забезпечення виконання антикорупційного законодавства в частині співпраці з особами, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції в ГУС у Чернівецькій області, розроблено та затверджено: «Порядок організації роботи  з повідомленнями про корупцію, внесеними викривачами»; Інструкцію із впровадження механізму заохочення та формування культури повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції». Крім того, в ГУС у Чернівецькій області розроблено та діють:  пам’ятка щодо етичної поведінки в ГУС у Чернівецькій області; пам’ятка щодо правового статусу, прав та гарантій захисту викривача;  пам’ятка щодо порядку отримання викривачем безоплатної вторинної правової допомоги; пам’ятка щодо розгляду повідомлень; пам’ятка щодо каналів повідомлення в установі; пам’ятка особі, яка припинила діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави.

У якості одного із запобіжних антикорупційних механізмів проводиться робота щодо попередження осіб, які призначені на посади державної служби, про обмеження, встановлені антикорупційним законодавством. Крім того, забезпечено ознайомлення кожного працівника, що звільняється з державної служби, з обмеженнями та заборонами, після припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави відповідно до вимог Законів України «Про державну службу» та «Про запобігання корупції».

З метою дотримання вимог з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів в ГУС у Чернівецькій області розроблено Порядок запобігання та врегулювання конфлікту інтересів працівниками ГУС у Чернівецькій області, а також форми повідомлень: «Повідомлення про відсутність/наявність факту прямого підпорядкування, реального чи потенційного конфлікту інтересів, «Інформація про наявність близьких осіб, що працюють в ГУС у Чернівецькій області. Крім того, працівниками ГУС у Чернівецькій області було пройдено тестування щодо наявного конфлікту інтересів на офіційному вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції та надано результати проходження тесту головному спеціалісту з питань запобігання та виявлення корупції.

На виконання Антикорупційної програми Держстату на 2021-2023 роки та наказу Держстату від 17 грудня 2019 року №402 «Про затвердження Політики керування ризиками органів державної статистики» в ГУС у Чернівецькій області була проведена робота щодо ідентифікації, оцінки ризиків, наявних у діяльності установи, визначення способів реагування на них, розроблено та забезпечено виконання плану заходів з їх усунення або зменшення впливу ризиків на діяльність ГУС у Чернівецькій області та  підготовлено звіт. На щоквартальних засіданнях робочої групи з оцінки корупційних ризиків у діяльності ГУС у Чернівецькій області проводиться моніторинг стану виконання заходів щодо усунення (мінімізації) ідентифікованих та оцінених корупційних ризиків, які було визначено на 2021-2023 роки.

 Для інформування громадськості про вжиті заходи щодо запобігання і протидії корупції на офіційному веб-сайті ГУС у Чернівецькій області в січні 2023р. розміщено звіт про проведену роботу з питань запобігання та виявлення корупції за 2022 рік. Крім того, у розділі сайту «Запобігання проявам корупції» для самостійного ознайомлення з нормативно-правовою базою розміщені нормативно-правові акти, методичні матеріали та роз’яснення окремих положень нормативно-правових актів з питань запобігання та виявлення корупції.

З метою забезпечення контролю за дотриманням антикорупційного законодавства була здійснена антикорупційна експертиза 280 проектів організаційно-розпорядчих документів ГУС у Чернівецькій області, з метою виявлення причин, що призводять чи можуть призвести до вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень. За результатами експертизи, таких чинників не виявлено, про що було повідомлено начальника Головного управління статистики у Чернівецькій області службовими записками.

З метою виконання антикорупційного законодавства у частині співпраці з особами, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції, забезпечено функціонування внутрішніх каналів для повідомлень про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону. Протягом 2023 року звернень та повідомлень про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону працівниками ГУС у Чернівецькій області на електронну пошту та пряму телефонну лінію не надходило.

За звітний період корупційні діяння та інші правопорушення, пов’язані з корупцією, працівниками ГУС у Чернівецькій області не допускалися, до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень ніхто не притягувався.

У загальному, проведення організаційно-управлінських заходів щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства в ГУС у Чернівецькій області дозволило забезпечити дотримання законодавчих вимог державними службовцями установи.

 

 

 

 

Головний спеціаліст з питань

запобігання та виявлення корупції                           Людмила КОЛОМІНСЬКА